GOAH

Ve středu 12. 10. 2022 měli studenti vyššího gymnázia i ekonomických oborů možnost zhlédnout představení PŘELET NAD KUKAČČÍM HNÍZDEM.       

Představení v DK se zúčastnilo 305 žáků naší školy, aby si užili kvalitní divadelní zážitek, ale především získali přehled o jednom z kultovních děl světové literatury.

Přelet nad kukaččím hnízdem patrně nejvíc proslavil Miloš Forman v roce 1975 svou filmovou adaptací stejnojmenného bestseleru. Formanův snímek získal tehdy 5 Oscarů. Autorem dramatizace je Dale Wasserman.

U nás román vyšel pod názvem Vyhoďme ho z kola ven.

Strhující příběh o souboji mezi manipulativní zdravotní sestrou a jejím nedobrovolným pacientem je stále živý a oslovuje i dnes čtenáře i diváky dramatizací.

V hlavní roli Randalla Patricka McMurphyho se představil Miroslav Hrabě, roli autoritativní sestry Ratchedové sehrála Romana Goščíková, nejistého a nešťastného Billyho Bibbita přesvědčivě zahrál Jindřich Žampa a obrovského indiánského náčelníka Bromdena předvedl Lukáš Malínek. V dalších rolích jsme mohli vidět Petra Klimeše, Milana Enčeva, Antonína Hardta, Alžbětu Fišerovou, Michala Roneše a Marka Helmu.

A jak na předsTavení reagovali naši studenti?

  • Byl jsem z toho překvapený, ale taky jsem měl dobrý pocit, protože do divadla nechodím často, takže to bylo něco nového a taky se mi to moc líbilo. Moc jsem si to užil.
  • Vcelku se mi divadelní představení líbilo, i když se trochu více odvázalo od filmového zpracování, které je podle mě lepší než toto divadlo.
  • Přímo po představení jsem byl zamyšlený nad celkovým zvratem představení. Celkový pocit bych nazval zkroušeností nad lidskou společností.
  • Představení se mi líbilo. Poukazovalo na různé chování, které jde u lidí pozorovat např. Efekt který může mít na člověka skupinové chování.
  • Velmi mě to zaujalo. Ještě dlouho jsem nad tím dumala.
  • Excelentní – asi nejvíc spokojený, co jsem kdy z divadla byl. Skvěle zahrané postavy, příběh vtipný a taky plný emocí.
  • Velice emotivní představení. Mile překvapilo.
  • Z představení jsem odcházela mile překvapená, ale zároveň zmatená, vůbec jsem nečekala, že představení bude mít takový konec.
  • Nejlepší divadelní přestavení, co jsem kdy viděl. Byl jsem v tom tak ponořený, že mi občas nedošlo, že to vlastně bylo divadlo a cítil jsem se součástí, jak kdybych byl za tím oknem, co tam měli a celé to sledoval, jak se to odehrává.
  • Odnáším si velmi příjemný pocit. Bylo to moje první činnohra od profesionálních herců, doposud jsem viděla pouze spoustu baletů, ale tohle představení ve mně vyvolalo zájem o drama jako takové. Skvělé herecké ztvárnění, líbil se mi scénář, byla jsem nadšená. Líbilo se mi prostředí psychiatrické léčebny a zpracování postav. Do včerejška jsem tohle dílo pouze znala jako film a fakt, ale neznala děj a velmi jsem si ho oblíbila. Určitě si pustím i stejnojmenný film od našeho českého režiséra Miloše Formana, který za tohle dílo dostal oscara.

Další příspěvky

ETICKÉ DÍLNY
ZAJÍMAVÁ SETKÁNÍ
LYŽAŘSKÝ KURZ 1.A A k5A
LYŽAŘSKÝ KURZ SEKUNDA
BŘEZNOVÉ AKCE FIKTIVNÍ FIRMY KAPO

Ve dnech 3. a 4. 4. 2024 se na nižším gymnáziu uskutečnily programy primární

Studenti 3.E a 3.OA se v březnu sešli s dokumentaristkou Ivonou Novomestskou Remundovou, aby

Na začátku března vyrazily tradičně první ročník a kvinta na lyžařský výcvikový kurs k

V neděli 17. 3. 2024 ve velmi povedené rychloakci nazvané příznačně Kulový blesk došlo

Studenti 3.OA se v březnu rozhodně nenudili. Měli za úkol připravit se na dva