GOAH

ČTVRŤÁCI V PRAZE

Žáci všech čtvrtých ročníků naší školy se letos zúčastnili kulturně-historické exkurze v Praze ve stejném termínu – ve dnech 25. až 27. 9. 2024. A všichni si to náležitě užili! Zde jen krátké shrnutí toho, co všechno jednotlivé třídy zažily.

4. OA

Po příjezdu si účastníci prohlédli prostory Národního divadla, průvodkyně jim poskytla velmi barvitý výklad o historii i současnosti budovy. Viděli základní kameny, hlediště, šatny, ale také terasu, z níž si mohli vychutnat výhled na Prahu. Po ubytování v hotelu Olšanka na Žižkově (doporučujeme!) vyrazili do divadla Na Vinohradech na inscenaci Moliérova Lakomce.

Ve čtvrtek sice pršelo, ale neodradilo je to od prohlídky Pražského hradu, obdivovali Chrám svatého Víta, baziliku svatého Jiří i Zlatou uličku. Poté se přesunuli přes Malou Stranu a Karlův most do centra Prahy, kde se každý vydal navštívit to, co jej lákalo. Večer je čekalo skvělé představení 2:22 Duchařský příběh v Činoherním klubu, které je inspirovalo k nočním SMS vzkazům poslaným v tuto hodinu. 😊

V pátek se zúčastnili komentované prohlídky v Národním památníku hrdinů heydrichiády a v poledne expozice Lidé a peníze v České národní bance, při níž mohli zúročit to, co se naučili při výuce v ekonomických předmětech.

4.E

Ve středu odpoledne studenti vyrazili na procházku k Vyšehradu a na nedaleký Slavín. Následoval přesun do hotelu Aida a večer nás čekalo představení Lakomec v divadle Na Vinohradech.

Čtvrtek byl sice ve znamení proměnlivého a deštivého počasí, ale ani to nás neodradilo od výšlapu na Petřín. Lanovka byla bohužel mimo provoz, ale výhledy z Petřínské rozhledny určitě stály za to. Poté jsme pokračovali na Pražský hrad a v poledne stihli i výměnu hradní stráže.

Pokračovali jsme dál do centra na Václavské náměstí, kde studenti využili krátký rozchod. Večer byl opět kulturní, tentokrát v divadle Činoherní klub a představení 2:22 Duchařský příběh. Dechberoucí a velmi napínavé, místy až strašidelné, představení mělo obrovský ohlas.

V pátek nás čekala plavba lodí, tzv. Pražské Benátky. Výhledy z Vltavy na Prahu byly nezapomenutelné stejně jako Kampa. Plavbu doprovázel poutavý komentář kapitána, který studentům přiblížil historii mostů a plavby v Praze. Na závěr naší exkurze jsme absolvovali prohlídku ČNB Lidé a peníze. Měli jsme možnost nahlédnout do podzemí ČNB, sáhnout si na cihlu zlata a dovědět se něco o historii bankovek.

4.A

Po příjezdu do hlavního města se 4.A seznámila s trochu jinou historií Prahy prostřednictvím bezdomovce Karla. Ubytování na Smíchově se pak jevilo velmi luxusně. Večer jsme se skvěle bavili u představení Konec rudého člověka v Divadle v Dlouhé.

Čtvrtek jsme věnovali prohlídce Prahy. Prohlédli jsme si Hradčany, Staré Město i Malou Stranu. Na Hradě se nám poštěstilo spatřit originál korunovačních klenotů. Odpoledne jsme také navštívili Stavovské divadlo, které je nejstarší nejen v Praze a pamatuje působení W. A. Mozarta. Den jsme zakončili představením Naši furianti v Národním divadle.

Poslední den jsme využili k návštěvě zážitkové Neviditelné výstavy, která přibližuje účastníkům život nevidomých. Mohli jsme si na vlastní kůži vyzkoušet, jak složitá je orientace bez zraku.

o8A

I oktáva se skvěla bavila v Praze. Nechtěli jsme přijít ani o kousek času, vyjížděli jsme již v ranních hodinách. 😊 Po ubytování jsme za krásného počasí prošli společně petřínské sady i okolí kláštera premonstrátů a Strahovské knihovny směrem k Pražskému hradu. Vyhlídka z věže Chrámu sv. Víta byla dechberoucí, ale nemohli jsme minout ani slavnou Nerudovu ulici a Malostranské náměstí. Čekala nás opera Carmen v ND, drobné posilnění a správný dress code byly namístě. Individuální prohlídka zákulisím ND určitě stála za to, stejně jako divadelní představení. Vždyť jsme seděli přímo proti „Národ sobě“.

Čtvrtek patřil Karlštejnu, výklad poučný, zasazení hradu do okolí působivé. Odpolední chvilka pro individuální návštěvy kaváren či výstav a hurá do Divadla Bez zábradlí na kultovní muzikál Cabaret. Možná teprve teď, na příbězích obyčejných lidí, většina pochopila hrůzy 20.století. Skvělé herecké, pěvecké i taneční výkony jako bonus.

Páteční den patřil historickému centru Prahy, od Vyšehradu, Slavína, přes Karlův most až ke Staroměstskému náměstí. Plní zážitků jsme pak odpoledne usedli do vlaku a v hlavách všech se honily myšlenky na krásně strávené dny v našem hlavním městě.

Tato akce je také podle slov studentů opravdu smysluplná, přestože již většina z nich Prahu mnohokrát navštívila, pořád je zde co objevovat a obdivovat. Budoucí čtvrťáci, těšte se!