GOAH

PROJEKTOVÉ SETKÁNÍ V BONNU V RÁMCI PROGRAMU ERASMUS+

Ve dnech 8.–14. 9. 2024 se deset žáků ze třídy k5A zúčastnilo projektového setkání v rámci programu Erasmus+ na naší partnerské škole Marie Kahle Gesamtschule v Bonnu. První den žáci pracovali ve smíšených skupinách, ve kterých reflektovali společnou práci z jarního setkání v Hodoníně, dále nová očekávání i smysl celého mezinárodního projektu. Každý účastník si vyrobil tematicky zaměřené tričko, které bude šířit myšlenku vzájemné tolerance a spolupráce mladých lidí i po návratu domů.

Druhý pracovní den začal návštěvou vyučovacích hodin našich partnerů, následoval podnětný workshop na téma LGBTQ+ komunity. Odpolední objevování historických památek Bonnu proběhlo v soutěžním duchu, každá skupinka vytvořila originální umělecké fotografie všech zadaných míst.

Historie Německa od roku 1945 byla na programu třetí den v muzeu Haus der Geschichte. Ve výborně zpracované expozici žáci prožili bouřlivé poválečné roky, rozdělení Německa i naději na zpětné zcelení, která se po dlouhých letech nakonec proměnila ve skutečnost. Odpolední výtvarné dílny v Arp muzeu nedaleko Bonnu v Rolandsecku zaměstnaly fantazii i ruce všech žáků, hotová umělecká díla poslouží jako vzpomínka i originální dárek v mnoha rodinách.

Ve čtvrtek naše skupina podnikla celodenní výlet do Kolína, kde jsme obdivovali úchvatnou katedrálu Kölner Dom. Pomyslnou třešničkou na dortu byla nezapomenutelná zastávka v muzeu Farina, kde jsme se seznámili s historií a výrobou parfémů přímo v nejstarší firmě na světě.

Lekce jógy zahájila slunečný páteční den, poté jsme vyrazili vlakem do části Bonnu Drachenfels. Čekal nás turistický výšlap k pohádkovému hradu Drachenburg. Komentovaná prohlídka a úchvatné výhledy na široké okolí zakončily náš nabitý program u německých přátel.

Cestou domů naši žáci mohli také vzpomínat na společnou večeři s německými kamarády, na lidovou slavnost s pouťovými atrakcemi, hraní šipek a speciální hru, která kombinovala dovednosti v minigolfu a kulečníku, a také na večerní party u hostitelky Hany, u níž se sešli všichni účastníci celého projektu v Bonnu.

Být součástí Evropy, setkávat se a vyměňovat si názory na celosvětové dění i obyčejný život občanů v jednotlivých státech, vzájemný respekt a úcta k národním odlišnostem, to vše patří k pilířům dnešní výchovy mladých lidí v demokratických společnostech, což projekt Erasmus+ naprosto plní.

A tady několik ohlasů z pera účastníků:

Projektové setkání Erasmus+ bylo skvělou příležitostí k rozvoji jazykových dovedností. Vše bylo výborně zorganizované a probíhalo bez problémů. Jedinou menší komplikací byla nespolehlivost německých drah 😀, ale jinak jsem si setkání moc užil a odnesl jsem si spoustu pozitivních zkušeností.
——————————
Myslím si, že náš výlet do Bonnu dopadl velmi dobře i přes drobné komplikace s mojí hostitelskou rodinou a nevlídným počasím. Přišlo mi super, že jsme měli hodně času pro sebe a centrum Bonnu jsme si z velké části prozkoumali sami. Nejlepší za mě byl výlet do Kolína. Muzeum parfémů bylo velmi zajímavé, ne moc zdlouhavé a ke konci jsme si taky mohli ovonět různé vůně. Kölner Dom je nádherná stavba a jsem ráda, že jsem si těch 536 schodů vyšlápla, protože ten výhled na celý Kolín stál za to.
——————————–
Celý pobyt bych ohodnotila velmi pozitivně. Líbilo se mi, že jsme měli hodně volného času na samostatný program a mohli jsme si např. město projít každý podle svého nebo na doporučení našich Němců. Příjemně mě překvapilo muzeum parfémů. Prohlídka byla zajímavá a ne moc dlouhá. Při výšlapu na Drachenburg a v muzeu historie jsem ocenila možnost tour guide v mobilu.
———————————
V Bonnu jsem si to moc užila, nejen že jsme poznali nová místa, ale také způsob, jakým žijí studenti v našem věku v Německu. Program byl zajímavý a dozvěděla jsem se nové věci. Například mě mile překvapilo muzeum parfémů a zámek. Děkuji za příležitost zúčastnit se výměnného pobytu.
————————————
Druhou část projektu Erasmus+ jsem si, stejně jako předešlé setkání v červnu, velmi užila. Samotnou dopravu do Bonnu hodnotím pozitivně. Při přestupech nebyly žádné zmatky a dojeli jsme v pořádku, takže asi není moc co vytknout.

Program, který pro nás byl připraven v Německu, se mi také moc líbil. Nejzajímavější mi přišla návštěva Kolína nad Rýnem, zdejší parfumerie a také muzea, která jsme navštívili ve středu. Taky bych ráda vyzdvihla jednu aktivitu z pondělí, konkrétně naše malé prezentace na různé otázky spojené s tímto projektem. Asi jsem ani nečekala, že by mě tato aktivita mohla tak bavit, ale nakonec tomu tak bylo. Jsem ráda, že jsme se mohli společně zamyslet nad některými tématy a vytvořit konečný výstup. Bylo zajímavé poslouchat názory a pohledy ostatních a nakonec přijít ke společnému závěru. Celkově bych řekla, že tato práce opravdu měla smysl.

Mimo jiné oceňuji, že byl dobře zvládnutý poměr oficiálního programu a volného času. I na výletech nám byl poskytnut dostatečný prostor na to, aby si každý lokalitu prohlédl svým tempem.

Jsem moc ráda, že jsem se tohoto projektu mohla zúčastnit. Dostala jsem takto šanci procestovat nová místa a seznámila jsem se se skvělými lidmi, které bych jinak nejspíše neměla šanci poznat. Obě setkání pro mne byla skvělými zkušenostmi.
———————————
Projektu Erasmus+ jsem se velice rád zúčastnil. Díky tomu, že u nás byli naši hostitelé z Bonnu již v červnu minulého školního roku, jsme se už velmi dobře znali, což nám zpříjemnilo celý pobyt. Program byl velmi hezky zorganizovaný. Pro každého něco, muzea, každodenní komunikace v angličtině, sport nebo třeba společný oběd v pivovaru.

Největší obavy jsem měl z LGBTQ workshopu, který ve výsledku nebyl tak příšerný, protože se víceméně řešily rozdíly mezi muži a ženami (salary gap, práce v domácnosti, studium apod.). Nejlepší částí programu byla pro mě návštěva parfémového muzea, kde vznikl první parfém – kolínská voda. Naše průvodkyně měla vysokou úroveň angličtiny a byla do tohoto tématu nadšená. Na konci prohlídky dostal každý vzorek původní kolínské vody.

Výhodou Erasmu+ oproti školním výletům do zahraničí je to, že když je student už starší, tak si následně po skončení oficiálního programu může vyrazit po domluvě se svým hostitelem za něčím, co ho osobně baví – nákupy, poznávání města a jiné. Pro mě to byla návštěva Porsche Zentrum Bonn, kde jsem si to užil asi nejvíce z celého týdenního pobytu.

Pokud budete mít někdy možnost se zúčastnit programu Erasmus+, tak do toho jděte na 100 %.
—————————————–
Do Bonnu jsem se těšila celé prázdniny a myslím, že týden tam se hezky vydařil. Program byl opravdu velmi pestrý a řekla bych, že si v něm každý našel něco svého.

Šlo vidět, že i němečtí kamarádi si dali záležet na tom, aby nás zabavili. Například jsem si moc užila, když nás vzali na Pützchens Markt nebo do burgrárny.

Highlitem pro mě byl asi výlet do Kolína.

Kolínská katedrála byla samozřejmě nádherná, co mě ale příjemně překvapilo, bylo muzeum parfémů. Jsem také ráda, že jsme se mohli potkat s Kiki Smetkovou a že mohla celý program absolvovat s námi.

Příjemně mě překvapila také jóga, ze které jsem měla trochu obavy, a přímo můj šálek kávy byl výtvarný workshop v Arp Museum Rolandseck.

Možná jediné, z čeho jsem byla trochu rozpačitá, byla jakási skupinová únava ze strany Němců, která ve výsledku vyplynula místy spíš v otrávenost a chuť nic nedělat. Moc jim to ale nevyčítám, protože vím, jak náročné to bylo pro nás, když byli oni tady.

Každopádně Erasmus+ projekt hodnotím velmi pozitivně a odnáším si spoustu nových zkušeností.
——————————————————
Týden v Německu jsem si moc užila, nabyla jsem spoustu nových zkušeností a zážitků. Mohla jsem si vyzkoušet, jak se žije v německé rodině, jak to funguje v místní škole, navštívila jsem památky a ochutnala místní kuchyni. Líbilo se mi, že byl program nabitý a stihli jsme toho opravdu hodně.
——————————————————–
Výlet bych zhodnotil velmi dobře. Nejvíc se mi líbil zájezd do Kolína, protože byl takový nejvolnější a mohli jsme si Kolín projít, jak jsme chtěli. Určitě bych projekt doporučil každému, kdo má zájem navštívit novou zemi a umí aspoň trochu anglicky.
————————————————————
Projekt Erasmus+ mezi naší školou a školou v Bonnu jsem si velice užila. Úžasný byl pohled na majestátní katedrálu v Kolíně, kam jsme jeli na celodenní výlet. Navštívili jsme i zámeček Drachenburg za Bonnem, který byl moc krásný, jen kvůli nepřízni počasí jsme se nedostali až na úplný vrchol. Hrozně mě bavily večery strávené s ostatními účastníky projektu ať už nad šipkami, nebo nad deskovými hrami u jedné z našich německých kamarádek. Má hostitelská rodina mě vzala na koncert Petera Foxe, za což jim velmi děkuji, bylo to neuvěřitelné. Když někdy v budoucnu budu mít cestu Bonnem, určitě vím, komu se ozvat.
……………………………………………………