GOAH

Pochmurného rána 26. 1. 2024 se třída kvarty hodonínského gymnázia vydala na historicky naučný výlet do Terezína a Lidic. Odjezd byl plánovaný už na pět ráno, ale žáci si mohli odpočinout při dlouhé čtyřhodinové cestě autobusem. Naštěstí proběhla rychle. Ještě ospalá třída se tak náhle ocitla přímo před branou Terezína, který dýchal hrůznou minulostí. Kolem se tyčila spousta pomníků na památku těch, kteří zdejší historii zažívali na vlastní kůži.

V Malé pevnosti studenti zhlédli dva filmy, potom se odebrali na hodinovou prohlídku míst, o kterých se do té doby jen učili. Z každého kouta na ně hleděla minulost, a když procházeli pokoji a koupelnami, kde se před ne tak vzdálenou dobou nacházelo tolik lidí v tak otřesných podmínkách, běhal jim mráz po zádech. Paní průvodkyně jim ukázala kanceláře dozorců, cely vězňů, sprchy, odvšívárny, nemocnici i popraviště. Bylo těžké věřit, že v místnosti, kam se vešla sotva celá třída, přežívalo 60 vězňů, spát museli vestoje. Připomenut byl i nejznámější místní vězeň Gavrilo Princip, který zapříčinil první světovou válku.

Po obědě se kvartáni přesunuli do Lidic. Navštívili památník věnovaný dětským obětem, protože minulost byla krutá a výjimky nedělala. Dozvěděli se o osudech žen poslaných do koncentračního tábora i o popravených mužích.

Po dni naplněném historickými fakty o temných událostech a krutosti se museli žáci vrátit díky dešti dříve, než bylo plánováno. Ani počasí nehodlalo den zpříjemnit. Domů účastníci exkurze dorazili v sedm večer po cestě plné přemýšlení a vstřebávání toho, co během předchozích hodin prožili.

Osudy československých židů, ale i běžných obyvatel nám nedaly spát. Neskutečné podmínky v Terezíně. V prach roznesené Lidice. To vše je zážitek, který v nás zůstane napořád…

Autoři: Klára Kašperáková, Jáchym Jozífek, David Hřebačka

Další příspěvky

ZÁVODY V ORIENTAČNÍM BĚHU – ŠKOLNÍ KOLO
ETICKÉ DÍLNY
ZAJÍMAVÁ SETKÁNÍ
LYŽAŘSKÝ KURZ 1.A A k5A
LYŽAŘSKÝ KURZ SEKUNDA

Hodonín již na jaře loňského roku nabídl občanům Areál pevných kontrol orientačního běhu, a

Ve dnech 3. a 4. 4. 2024 se na nižším gymnáziu uskutečnily programy primární

Studenti 3.E a 3.OA se v březnu sešli s dokumentaristkou Ivonou Novomestskou Remundovou, aby

Na začátku března vyrazily tradičně první ročník a kvinta na lyžařský výcvikový kurs k

V neděli 17. 3. 2024 ve velmi povedené rychloakci nazvané příznačně Kulový blesk došlo